16. listopadu 2008

Finnish Fire Tour

...aneb kdo včera večer zavítal do Retro Music Hall na Náměstí míru v Praze, neprohloupil a užil si 5 hodin kvalitního finského metalu.

Jako první se představila čtyřčlenná formace Falchion, která svým sympatickým, výrazně rytmickým projevem proloženým kvílejícími kytarovými sóly zahřála nabuzené publikum. Přímo pod pódiem se již vytvořil „kotel“ čítající zhruba 20 lidí, ostatní ale skupinu také výrazně podpořili svými hlasivkami a zaslouženým potleskem.

Další na řadě byla šestičlenná skupina Kivimetsän Druidi, která překvapila zejména svým epičtějším, ale přesto tvrdším pojetím metalu. S výzdobou připomínající kůže před indiánskými tee-pee ladily pomalované obličeje a řev posunující kapelu směrem k black metalu kontrastoval s ženským vokálem - ten byl bohužel mírně podzvučený a možná by zasloužil by větší prostor a zejména hlasitost. Celkově byla ale tato skupina o pomyslný stupínek výše než první čtyři metalisté a i publikum v Retro Music Hall se postupně dostávalo do varu.

Za hurónského řevu se zdviženým mečem v levé ruce vtrhnul na pódium zpěvák skupiny Battlelore. Přestože jsem si neuměl představit, jak by se někdo mohl ještě vmáčknout mezi první dva předskokany a vrchol večera (Korpiklaani), Battlelore mě od prvních chvil nenechali na pochybách, že se jim to podaří. Celkový projev ještě o něco drsnější, ale zároveň melodičtější a kontrastnější. Ze 7 členů skupiny byly tentokrát dokonce 2 zástupkyně něžného pohlaví - skvělá zpěvačka (která měla bohužel problémy s hlasem ze zdravotních důvodů, její výkon byl ale přesto fantastický) a o něco méně výrazná klávesistka. Navíc jsem jako slepý k houslím přišel k o něco lepšímu místu, když posluchače přede mnou neustále šlehala svými vlasy do obličeje tanečnice po jeho levé ruce - s mými dvěma metry výšky se mě ale takové problémy netýkají a její vlasy tak pouze bičovaly moji hruď. :-D

Zlatým hřebem večera pak byli „veselí lidé z pralesa“ Korpiklaani. Jejich folk-metal sice odporoval trendu postupně přitvrzující hudby, ale možná právě proto, že je o něco skočnější, se již od první písně rozskákali úplně všichni a Retro Music Hall se doslova otřásala v základech - stejně totiž probíhalo celých 90 minut jejich vyčerpávajícího vystoupení. Podle výrazů v jejich tvářích a nadšení, se kterým komentovali chování publika, se zdálo, že jsou snad sami zaskočeni tím, jak vřele byla jejich hudba přijata. Jednoznačný vrchol večera.

Pokud bych měl zhodnotit akci jako celek, tak za krásných 400 Kč jsem zhlédl pořádnou porci kvalitního metalu (tři 50minutová a jedno 90minutové vystoupení), program byl poskládán velmi dobře, atmosféra neustále gradovala a samotná Retro Music Hall mě mile překvapila svou útulností - v prostoru, kde mohlo být dobře přes 500 lidí bylo zároveň spousta místa na hopsání do rytmu :-) a zároveň si mohli místo s dobrým výhledem (na vyvýšených schodech nebo na balkóně) najít i ti, kteří radši jen v klidu poslouchají.

7 komentářů:

  1. Zdravím, takhle akce byla vskutku výborná, fajn recenze, jen si dovolím oponovat, že na schodech (aspon u podia ne) se v klidu stát nedalo, tam to vřelo taky :)
    Přidávám recenzi mojí, byl-li by zájem :)
    http://blog-veruce.ic.cz/?p=288

    OdpovědětVymazat
  2. Hned u pódia ne no, a na Korpiklaani to nebylo možné v celém Retru, myslel jsem spíš ten prostor na nejvyšším "schodě", zkrátka ta úroveň, kde jsou stoly... Byl jsem v tomhle klubu poprvé a naprostá spokojenost. 8-)

    OdpovědětVymazat
  3. PS: Komentář k tvé recenzi je pod ní. :-) Evidentně máme úplně stejné dojmy, i když já jsem stál od pódia tak 5 metrů, přímo třískat se v davu se mi nechtělo, ale zamávat vlasama zase jo...

    OdpovědětVymazat
  4. Amon Amarth,Slayer atd na jednom miste, Korpiklaani a podobne na dalsim. A ja byl doma :(

    OdpovědětVymazat
  5. Soustruh: dík, sice se z davu odnášely modřiny, ale stálo to tam za to :)
    ZUG: hej tak to nezávidím :/

    OdpovědětVymazat
  6. veruce: vsak oni tu jeste nekdy budou, AA taky. I kdyz jsem je prosvihnul uz asi 3x :(

    OdpovědětVymazat
  7. SUK: tak já je viděla vůbec poprvý.. Už aby tu byli zas

    OdpovědětVymazat

Worms: Clan Wars

Po dlouhé době se hlásíme z našeho blogu a přinášíme stručné informace o nově chystané hře, která má vyjít ve třetím čtvrtletí tohoto rok...