10. ledna 2011

1. díl: JAWC

První díl našeho seriálu Červíci v převleku začínáme trochu netradičně, jelikož hra JAWC se řadí mezi 3D variace hry. Než se pustíme do podrobnějšího představení, zdůrazníme fakt, že hra byla vydána v roce 2002 - dobrý rok před vydáním prvních 3D wormíků od Team17.

Na prakticky první trojrozměrné zpracování oblíbeného tématu je hra zpracována skvěle. Ve hře se setkáme s několika známými zbraněmi jako je bazuka, dva typy granátů, ovce, dynamit, ale také banánová bomba nebo raketový nálet.

Samotný zápas se odehrává na ostrovních mapách, přičemž je možné si zvolit hned několik různých prostředí. Ostrov může mít podobu písečné pláže, na které se válejí skleněné láhve s tajemnými vzkazy a kolem poletují motýli, ale podíváte se i do pekla nebo vtipně zpracovaného zimního ostrova, kde narazíte na červy zamrzlé v ledu nebo "hranaté" sněhuláky. :-)

V klání proti sobě stojí dva čtyřčlenné týmy, u jednoho počítače je tak fyzicky vyžadována přítomnost druhého hráče. Významným problémem hry je tak mírně chaotická kamera a samotné ovládání. Těžko se ovládá nejen pohyb červa, ale komplikované je hlavně míření s jednotlivými zbraněmi. Nepotěší ani absence skákání.

Suma sumárum, v roce 2002 se jistě jednalo o skvělou zábavu a výbornou hratelnost v neznámém (trojrozměrném) prostředí. Na poli freeware her by hra obstála pravděpodobně i dnes. Po devíti letech však vnímáme svět červů jinak a příznivcům 3D zpracování nezbývá než sáhnout po mnohem kvalitnějších a hratelnějších hrách přímo od Team17.

(Hru si můžete stáhnout ze stránek BonusWebu.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Worms: Clan Wars

Po dlouhé době se hlásíme z našeho blogu a přinášíme stručné informace o nově chystané hře, která má vyjít ve třetím čtvrtletí tohoto rok...