20. dubna 2012

HTC Wildfire S – střízlivá recenze

Pro jednou opět téma, které nesouvisí s červíky. 

Před necelými 2 měsíci jsem si koupil nový telefon (můj první dotykový), tak bych se rád podělil o své poznatky a zkušenosti. Než jsem telefon koupil, četl jsem poměrně velké množství recenzí a shlédnul několik videí. Žádný z prezentovaných článků mi však nepřišel napsaný s citem a ohledem na to, k čemu telefon skutečně slouží.

Výtky většinou směřovaly na výdrž telefonu na jedno nabití. Ve spoustě recenzí se dočteme, že telefon vydží při "běžném" používání den, maximálně dva. Mé zkušenosti hovoří jasně: 4 dny při standardním provozu. Ten v mém případě zahrnuje následující:
  • denně 10–15 minut hovorů,
  • denně 2 SMS,
  • budík,
  • takřka denní práci s kalendářem,
  • občasné použití (1 hodina jednou za 2–3 dny) wi-fi připojení (synchronizace kalendáře apod.),
  • občasné použití fotoaparátu,
  • jas telefonu po většinu času stažený na minimum (které je však plně dostačující, nejste-li na přímém slunci).
Nabíjet telefon jednou za 4 dny je pro mě běžnou záležitostí, mnohdy se pohybuji i okolo 5 dnů. I při vyšší zátěži (více volání, častěji zapnutá wi-fi či GPS) není problém se dostat přes 3 dny.

Chválím i velmi kompaktní rozměry telefonu, který padne do ruky jako ulitý. Příjemná je i hmotnost (105 gramů), která u dnešních dotykových telefonů nebývá obvyklá. Díky svým oblým tvarům se telefon příjemně drží i při psaní zpráv apod. Na telefonu se i přes malé rozměry píše pohodlně a prakticky bez překlepů. A to i v režimu na výšku.

Jediná výtka, která se týká rozměrů, by tak mohla směřovat ke spoušti fotoaparátu (telefon nemá hardwarové tlačítko). Pořídit fotku jednou rukou sice jde, ale vyžaduje to už trochu obratnosti a opatrnosti, aby telefon z ruky nevypadl.

Malé minus telefon získá i za svůj plastový zadní kryt, na kterém se snadno dělají čmouhy. Ty jsou sice na černé barvě patrné až při pohledu zblízka, ale pořád tam jsou.

HTC Wildfire S také neumí natáčet videa v HD rozlišení, ale to ani nemůžete čekat u telefonu, který se cenově vejde do 5000 Kč. :-) Wildfire je spíše "parťákem" pro ty, co potřebují kvalitní a levný dotykový telefon a využívat jej primárně jako telefon a nikoli multimediální přehrávač či prohlížeč sociálních sítí. To, že se člověk pohodlně připojí k internetu a přečte si článek (nebo podívá se na výsledky play-off aktuálně probíhajícího turnaje :-)) je už jenom velmi sympatický bonus.

Plusy:
  • výdrž baterie
  • rozměry, hmotnost, ergonomie
  • cena
  • operační systém Android + prostředí HTC Sense
Minusy:
  • zadní kryt
  • spoušť fotoaparátu

6 komentářů:

  1. Kdybych ten svůj používal tak málo jako ty, asi bych se dostal na podobnou hodnotu. :-) Tu klávesnici rád vyzkouším při další návštěvě poboček našich drahých a milých operátorů. >:o :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě to trochu upřesním: Ne že bych ten svůj používal nějak extra hodně, ale zapnutá data, Facebook chat a aktualizace mailů každou hodinu přes 3G se docela hodně podepíšou na výdrži. Podobné to je i s WiFi.

    OdpovědětVymazat
  3. Stružák ten telefon právě používá jako telefon, ne jako Matějskou pouť v krabičce. :-D Já osobně taky od mého budoucího smartphonu nechci neustálou přítomnost online, ale jen tu možnost vyřídit mail nebo se podívat na web kdekoli v terénu…

    OdpovědětVymazat
  4. Ona je otázka, proč potřebuje člověk jako ty (jako my) aktualizovat maily každou hodinu, že jo. :-) Buď ty maily potřebuju vyřizovat (protože jsem třeba v práci) a sedím prostě u kompu, nebo ty maily vyřizovat nepotřebuju a tak je nepotřebuju ani v telefonu. Nevím, jak tobě, ale mně rozhodně nechodí každou hodinu mail, kterej bych nutně potřeboval vyřídit. :-) Ale jak píše Soustruh, je hezký mít tu MOŽNOST se na mail/RSS/ČSFD (nebo web obecně) kdykoli podívat.

    OdpovědětVymazat
  5. Hehe, to je zajímavý, že já jsem si taky před necelými dvěma měsíci koupil úplně stejný telefon a taky můj první dotykový :D Každopádně s recenzí nemůžu nic než souhlasit, snad jen, že s ním nemám problém ani při používání sociálních sítí (alespoň co se týče Twitteru a G+) a jako investici do prvního dotykového telefonu můžu rozhodně všem doporučit ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Sociální sítě na telefonu (ale i jinde) šly zatím víceméně tak trochu mimo mě.

    Časem možná tuhle recenzi ještě upravím, protože už teď (2 týdny po sepsání) mě začínají štvát některé věci, které jsem si předtím neuvědomoval. Ale spíše to budou problémy vyplívající z logiky dotykových telefonů jako takových, nebo přímo ze systému Android. Ve skutečnosti se tak nebude jednat přímo o problém HTC Wildfire S. :-)

    OdpovědětVymazat

Worms: Clan Wars

Po dlouhé době se hlásíme z našeho blogu a přinášíme stručné informace o nově chystané hře, která má vyjít ve třetím čtvrtletí tohoto rok...