29. září 2012

4. díl - Worms 3D, Worms 4, Worms Ultimate Mayhem

 Vsadím se, že o červech jste slyšeli už mnohé. Pravděpodobě jen to dobré. Jenže s Worms 3D přišla prakticky největši kontroverze v moderních dějinách červů, kdy se proti sobě střetly dvě znesvářené skupiny hráčů: ti, kteří se až do krve bili proti 3D červům a ti ostatní, kterým nějaké 3D vůbec nevadilo, a možná že i díky tomu se jim červi zalíbili.

Ale ať už se Team17 v roce 2003 svezl na módní vlně nebo ne, jednalo se vlastně o převratnou změnu, kterou se v T17 pokoušeli prosadit celkem čtyřikrát na mnoha různých platformách. Klasická strategická hra v 3D prostředí dostala zcela nový rozměr. A byla podle toho úspěšná. Červi totiž neztratili nic ze svého vtipu ani hratelnosti, ačkoliv nebylo tak jednoduché se nejdříve zorientovat v 3D prostoru a občas se muselo tvrdě bojovat nejen s nepřítelem, nýbrž i s kamerou, jejíž zkrocení se ukázalo být docela náročné. Ovládání také nebylo nejprve úplně jasné a pro některé chuťovky (posouvání kamery v pohledu shora) bylo nutné se nejdříve podívat do manuálu.

Z 2D prostředí zůstaly zachovány jak obrovské možnosti úprav schémat, tak Wormpot z WWP, se kterým bylo vždycky možné si navolit něco extra. :-) Kromě předpřipravených map jste si mohli vygenerovat náhodné krajiny pomocí speciálního generátoru. Stejně tak byla přítomna síťová hra po LAN nebo v Internetu, kde však existoval jeden háček: museli jste se připojit pomocí GameSpy účtu, v čemž vám mohl pomoci program GameSpy Arcade, který byl ke hře přikládán. Pro síťovou hru však nebyl vůbec nutný. A zbraně? Méně než ve WWP, ale stále neskutečná švanda! Klasiky jako bazuka, granát, brokovnice, ovce, babička, svatý granát a další zde všechny zůstaly, několik dalších unikátů se už v žádném jiném díle neobjevilo, jako třeba foukačka nebo lepkavý granát.

Uběhly dva roky a objevil se přímý nástupce. Worms 4 Mayhem (v české mutaci Totální nářez) přinesl opět téměř revoluční změny. Především možnost obléct si červíky do nejrůznějších čepiček, brýlí, rukavic, dát jim vousy, nastavit si vlastní smrtící zbraň... Mapy ve Worms 4 byly mnohem uhlazenější než v případě Worms 3D, hůře se ničil povrch, na druhou stranu Worms 4 přinesly hromadu nových zbraní. Osvědčené věci jako bazuku, ovci a další doplnil hvězdný prach, strážní dělo, hovězí nálet, únos mimozemšťany, povodeň, dřevěná palička a další; k pohybu šlo použít vedle běžných věcí i Ikarův lektvar a k vlastní ochraně bublinu. Dále se ve Worms 4 ukázalo několik nových herních módů, Ničení, Domovina, Přeživší a Zničit vlajku. Zlepšila se taktéž kamera, která byla kritizována ve Worms 3D, nicméně stále to nebylo úplně to pravé ořechové. Síťová hra Worms 4 je dodnes docela aktivní, i když hlavně jsou zastoupeny slovanské národy v čele s Ruskem.

Uplynulo pár dalších let... a v roce 2011 se Team17 rozhodl vydat Worms Ultimate Mayhem, jakousi sběratelskou edici 3D červíků, která obsahuje mise a mapy jak z Worms 3D, tak z Worms 4. Nicméně pro tento díl rozhodně nemám dobrá slova. Mise z Worms 3D musely být přepracovány (hlavně kvůli zbraním) a nejsem si úplně jistý, zda se jedná o kvalitně odvedenou práci. Naproti tomu chválím nadabování misí ze čtyřky, konečně nemluví červi řečí me-me. Co mě ale úplně dostalo, jsou systémové nároky. Na mém Pentiu 4 s kartou Radeon HD 5670 hra běží v 15 snímcích za sekundu, zatímco předchozí díly běžely na plných 60. Možná k tomu přispěly nové grafické efekty (některé se docela povedly) a dynamické stíny pro všechny objekty, které ovšem nelze vypnout. A třeba už kvůli tomu se tento díl nedočkal tak vysoké popularity a nepomohly mu ani nepříliš pozitivní recenze na známých herních serverech. Drobná vylepšení kamery a Picture-in-Picture pohled při střílení jsou sice fajn, ale některé další chyby z Worms 4 stejně opraveny nebyly. Za rok navíc vyšly pouze dvě aktualizace tohoto titulu, které neopravily přílišnou HW náročnost. S jistým odstupem si dovoluji tento díl prohlásit za promarněnou příležitost dostat 3D červy k více lidem a umlčet věčné kritiky.

Možná si říkáte, že jsem jeden díl vynechal. Ano, mezi 3D a 4 vyšel ještě jeden. Worms Forts: Under Siege. Jenže to je tak speciální červí kousek, že jsem si ho raději nechal až do dalšího dílu. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Worms: Clan Wars

Po dlouhé době se hlásíme z našeho blogu a přinášíme stručné informace o nově chystané hře, která má vyjít ve třetím čtvrtletí tohoto rok...