24. ledna 2011

3. díl: WarMUX

Ve třetím díle se setkáme s prozatím nejpropracovanějším "klonem" klasických wormíků. Hra WarMUX (dříve známá pod názvem Wormux) nabízí slušnou porci zábavy.

Princip hry je v podstatě totožný s hrami od Team17 - máte svůj tým "bojovníků" a pomocí rozličných zbraní se snažíte zabít soupeře. Jeden tým pak může čítat až 10 zvířátek. Ano, místo červů zde mají členové týmu podobu různých zvířat. Ta jsou navíc inspirovaná "postavami" z prostředí různých aplikací - můžete si tak zahrát za lišky z Firefoxu, holuby Pidginu, nebo čuníky Snort.

Vše je vyvedeno v perfektní grafice a celé prostředí tak působí velice pozitivně a příjemně. Ve hře je na výběr hned z několika herních prostředí, která jsou možná ještě rozmanitější než ve Worms Armageddon.

Rozmanitá je rovněž nabídka zbraní, se kterými si tvůrci hry skutečně vyhráli. Mezi arzenál vašeho týmu pak patří klasické zbraně známé z WA či WWP, ale i některé nové nebo pozměné. Velice vtipně působí např. injekční stříkačka (nepřítele nakazí smrtelnou nemocí), facka (doprovázená výborným zvukovým efektem proplesknutí), místo tradičního padáku se používá skupina nafukovacích balónků.

Poněkud kostrbatě snad působí některé pohyby. Setkáte se sice se dvěma typy skoků (oba dopředu), ale jejich odhad a načasování není vždy jednoduché a natolik intuitivní jako např. u Worms Armageddon. Velkou slabinou je také námořní kotva (obdoba lana), kde jeho ovladatelnost značně pokulhává a kazí jinak výborný herní zážitek.

Inspirace hry společnosti Team17 je u hry WarMUX očividná, ale WarMUX se zároveň snaží vnášet do hry svůj punc originality a dlouhotrvající hratelnosti. Tomu pomáhá především množství zbraní a škála herních prostředí, ale také již zmíněná detailní a poutavá grafická stránka. Perličkou na závěr zůstává fakt, že hra je v češtině a podporuje hru po síti.

(Hru si můžete stáhnout z oficiálních stránek hry.)

2 komentáře:

  1. V tomto článku jsem našel pár faktických chyb:
    - Dnes se hra jmenuje WarMUX (WAR of Mascots from UniX)
    - Práce na WarMUXu (tehdy ještě Wormuxu) začaly už v roce 2002, a pokud jsem dobře hledal, už v tom roku byla dostupná nějaká hratelná verze.

    S kostrbatými pohyby souhlasím a vlastně je to důvod, proč WarMUX moc nehraju, kromě trošku podivné fyziky. Ale jako v případě Worms Reloaded je třeba si jen zvyknout ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Uh, díky za opravy, zařadím je do článku... Tím bych rád apeloval na ostatní hráče, že pokud nějakou hru znají a rádi by o nich něco napsali, do toho! Ani já, ani Soustruh bohužel nemáme tolik času na důkladné otestování hry a články tak píšeme na základě několikahodinového seznámení s hrou. Věříme, že se ale určitě najdou hráči, kteří se nějaké "mutaci" červíků věnují více a článek tak bude více vypovídající.

    OdpovědětVymazat

Worms: Clan Wars

Po dlouhé době se hlásíme z našeho blogu a přinášíme stručné informace o nově chystané hře, která má vyjít ve třetím čtvrtletí tohoto rok...